Laboratuvarlar tipik olarak disiplinlerine göre bölümlere ayrılmıştır. İki veya daha fazla sayıda disiplinden sıklıkla istenen testler “merkez” laboratuvarında toplanabilir. Klinik biyokimya ve patoloji laboratuvarlarının bölümleri:
- Klinik biyokimya – kanda ve bazen başka numunelerde metabolizma ürünleri, proteinler ve ilaçlar gibi kimyasal maddelerin ölçümü
- Hematoloji – kanda çeşitli hücre tiplerinin, kan pıhtılaşma (koagülasyon) derecesinin ölçümü, kemik iliği numunelerinin değerlendirilmesi, kan bankası
- Mikrobiyoloji ve Seroloji – enfeksiyon hastalıklarının değerlendirilmesi. İlgili prosedürler mikroskop altında mikropların tespiti, değişik numunelerdeki enfeksiyon etkenlerinin üretilmesi (kültür), spesifik mikropların tanımlanıp, antibiyotiklere duyarlılıklarının ölçümü, spesifik bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin özel analiz yöntemleriyle belirlenmesi, kanda enfeksiyonlar veya bağışıklanmaya cevaben oluşan antikorların ölçümü.
- İmmünoloji – antikorlar ve bağışıklık sisteminin hücresel bileşenlerinin değerlendirilmesi. İmmünolojik testlerin büyük bir bölümü duyarlı olduğumuz birçok otoimmün hastalığı değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu hastalıklarda bağışıklık sistemi vücudun çeşitli doku ve organına zarar verir
- Moleküler patoloji ve Sitogenetik – Genler ve kromozomlardaki kalıtsal ve edinilmiş sorunları değerlendirmek için DNA teknolojisi tekniklerini kullanan ve hızla gelişen bir disiplindir.
- Sitoloji – vücut sıvılarına dağılmış, toplanan sürüntü ve kazıntı numunelerinde (örn: Pap smear-Vaginal (servikal) smear) bulunan veya çok ince iğneler kullanarak daha derin dokulardan aspire edilen materyaldeki tek veya gruplar halindeki hücreleri inceler.
- Histopatoloji – cerrahi yolla çıkartılmış veya iğne biyopsisiyle sert doku özünden alınmış doku numunelerinin mikroskopik incelenmesi bilimidir. Histopatologlar hastanelerde otopsiler de yapmaktadır.