Endokrin sistem vücutta bulunan çeşitli salgı bezlerinden ibarettir. Sinir sistemiyle birlikte vücudun tüm işlevlerini kontrol edip düzenler. Sinir sistemi kontrol için sinir uyarılarını kullanmakla birlikte endokrin sistem hormonlar denilen kimyasal haberci molekülleri kullanır. Bu hormonlar endokrin salgı bezlerinden kan dolaşımına salınır ve etki gösterdikleri spesifik hedef dokulara taşınır. Hedef dokular spesifik hormon reseptörlerine sahiptir ve hormonlar bu hedeflerine kilitlenir (anahtar-kilit benzeri). Bazen hormonun hedef dokusu başka bir salgı bezidir. Hormon reseptör bezi uyarır, bu bez kana başka bir hormon salar ve sonuçta bu hormonda farklı hedef dokuları etkiler. Örnek olarak tirotropin salgılatıcı hormon (TRH) salgılayan hipotalamus bezi gösterilebilir.TRH pitüiter bezi (hipofiz bezi) uyararak Tirotropin (daha iyi bilinen ismiyleTiroid Uyarıcı Hormon-TSH) salınmasını sağlar. TSH sonuçta tiroid bezini uyararak tiroid hormonları olan ve vücut içinde metabolizma hızının düzenlenmesine yardımcı olan tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) salgılamasına yol açar. Spesifik endokin bezler, ürettikleri hormonlar ve işlev bozukluklarıyla ilişkili hastalıklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Endokrin Bezleri Tablosuna bkz .
Geribildirim sistemlerinin kullanımıyla endokrin bezlerin tümü dikkatle denetlenir. Örneğin, kan dolaşımındaki tiroid hormonunun miktarı hipotalamus ve hipofiz bezini düzenleyici faktör olarak işlev görür. Kanda tiroid hormon konsantrasyonları azaldığında bu organlar sırasıyla daha fazla TRH ve TSH salgılamaları için uyarılır. Bazı olgularda vücut örneğin kandaki tiroid hormonunu oldukça sabit düzeylerde tutmaya çabalar.
Bazı hormonlar günlük veya aylık salım kalıbına sahiptir. Örneğin, böbrek üstü bezi hormonu kortizol sabahları konsantrasyonları yüksek, akşam geç saatlerde daha düşük düzeylerde olmasına rağmen hipofiz hormonlarından folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinleştirici hormon (LH) kadınların aylık adet döngülerini düzenlemek üzere düzenli aralıklarla yükselmekte ve alçalmaktadır. Diğer hormonlar genellikle kanda çok küçük miktarlarda mevcut olup belli durumlarda salınır (örneğin strese yanıt olarak böbrek üstü bezlerinden epinefrin (adrenalin) salınmaktadır.)