Genel Bakış
Kalp yetmezliği olarak da bilinen Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) kalbin artık kanı etkinlikle pompalayamadığı için kanın gerisin geriye, vücut içine, özellikle karaciğer, akciğerler, eller ve ayaklara biriktiğinde oluşmaktadır. Eğer kan kalbin sağ tarafından geriye doğru birikirse (vücuttan kalbin sağ tarafına geri dönen kan) tipik olarak ayaklar ve ayak bileklerinin şişmesiyle başlayan yakınmalar hasta ayakta durduğu zaman kötüleşmekte ve yattığı zaman geçmektedir. Akciğerlerden sol kalbe geri gelen kan etkinlikle pompalanamayıp geriye doğru birikirse özellikle egzersiz sırasında (merdiven çıkma gibi) veya yatarken nefes darlığı ve öksürüğe neden olabilmektedir. Kalp yetmezliği olan birçok kişide kalbin hem sağ ve hem de sol tarafından geriye doğru kan birikmesi ile ilişkili hastalık belirtileri mevcut olacaktır.
Şişmeye (ödeme) ilaveten kalp çarpıntıları veya hızlı nabız, güçsüzlük ve yorgunluk, egzersize tahammülsüzlük, öksürük ve hışırtılı solunum, ani kilo alımı, iştahsızlık veya bulantı gibi hastalık belirtileri de görülebilmektedir.
KKY genellikle kronik , ciddi, ilerleyici, yaşamı tehdit edici olabilen bir hastalıktır. Kalbin sağ, sol veya her iki yanını etkileyebilmekte, vücut organlarına sevk edilen oksijen ve besleyici maddelerin azalmasına yol açabilmekte, bu organların hasarına ve işlevlerini yitirmesine neden olabilmektedir.
Her ne kadar kalbin yeterli kanı yeterince pompalayamaması sonucu KKY oluşsa da bunun birçok farklı nedeni vardır. KKY çoğunlukla ya yüksek kan basıncı (hipertansiyon), ya önceki kalp krizleri veya kalp kasının doğrudan hasarlanması (kardiyomiyopati denilen) sonucu kalbin hasar görmesi nedeni ile meydana gelmektedir. KKY ayrıca kalp kapaklarının hasarlanması, kalbi saran zar olan perikardın nedbeleşmesi sonucu da oluşabilmektedir. Nadiren, ağır hipertiroidizmde olduğu gibi kalp normale göre çok daha güçlü biçimde atmaya zorlandığında ve talebi karşılayamadığında da KKY ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilolu kişilerde, diyabetlilerde, sigara içenlerde, alkol veya kokain kullanımında risk artmaktadır.
Testler
Hastalığa tanı koymak için laboratuvar testleriyle diğer tetkiklerin kombinasyonu kullanılabilir. Laboratuvar testleri dışındaki tetkikler fizik muayene, hasta öyküsü, ekokardiyogram, göğüs röntgeni, birkaç nükleer veya BT taramasından herhangi birini içerebilir. Aşağıdaki testler istenebilir:
- Elektrolit dengesi veya böbrek yetmezliğini kontrol için metabolik panel ( böbrek hastalığı belirtileri konjestif kalp yetmezliğinin belirtilerine benzer );
- Konjestif kalp yetmezliğine (KKY) benzer belirtiler gösterebilen ve aynı zamanda KKY'ye katkıda bulunan anemiyi kontrol için tam kan sayımı (Hemogram).
- Kalp yetmezliğine tanı konmasına ve şiddet derecesini belirlemeye yardımcı olma amacıyla sol karıncık (ventrikül) içinde bulunan serebral natriüretik peptit (BNP) veya N-terminal pro-BNP hormonunun üretimini ölçen testler
Tedavi
Konjestif kalp yetmezliği genellikle ilerleyici bir hastalıktır. Tedavisi durumu stabilize etme ve hastalık belirtilerinin tedavisini amaçlar. Bu yaklaşım genellikle tuz alımı ve sıvı tutulumunun kontrolünü, alkol ve sigara kullanımından kaçınmayı içerir. Kalp hastalıklarında birincil kaygı nedeni olan bu sorunların düzenlenmesi kan basıncının kontrolüne yardımcı olacaktır. Doktorunuz konjestif kalp yetmezliğinini herhangi bir altta yatan nedenini tedavi edecek ve sizi yakından izleyecektir. Beden ağırlığınız sıvı tutulumunun bir göstergesi olabildiğinden kilolarınızı kontrol altında tutmanız da önemli olacaktır.
İlgili Kaynaklar
Bu internet sitesinde
Testler: İdrar analizi, Elektrolitler, BNP
Durumlar: Kalp krizi, Kalp hastalığı
Başka bir internet sitesinde
American Heart Assocition: Congestive Heart Failure
MayoClinic.com: Heart failure
Kaynaklar
DİKKAT : Bu makale burada alıntılanan kaynaklarla birlikte Lab Tests Online Editöryal İnceleme Kurulunun toplu deneyimlerine dayanmaktadır. Bu makale belli aralıklarla Editörler Kurulu tarafından gözden geçirilmekte olup inceleme sonucu güncelleştirlebilmektedir. Alıntı yapılan her yeni kaynak listeye eklenecek ve kullanılmış orijinal kaynaklardan ayırt edilecektir.
Bu gözden geçirmede kullanılan kaynaklar
MedlinePlus Medical Encyclopedia: Heart Failure. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000158.htm . Accessed October 2008.
eMedicineHealth.com: Congestive Heart Failure. Available online at http://www.emedicinehealth.com/congestive_heart_failure/page5_em.htm#Exams%20and%20Tests through http://www.emedicinehealth.com. Accessed October 2008.
MayoClinic.com: Heart failure: Symptoms. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/heart-failure/DS00061/DSECTION=symptoms through http://www.mayoclinic.com.
Daha önce kullanılan kaynaklar
Clinical Chemistry: Principles, Procedures, Correlations. Bishop M, Duben-Engelkirk J, Fody E, eds. 4th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2000.
Clinical Chemistry: Theory, Analysis, and Correlations. Kaplan L, Pesce A, eds. 2nd ed. St. Louis: The C. V. Mosby Company; 1989.