Gluten
By David Castor - Wikimedia Commons
Bu makalenin en son gözden geçirilme tarihi
Bu makalenin en son değiştirilme tarihi
19 Nisan 2018.

Bir Uzman paneli tarafından yeni yayınlanan bir kılavuza göre allerjen-spesifik IgE antikorları’nın yüksek düzeylerini gösteren laboratuvar testleri sorun yaratan yiyecekleri belirlemek için kullanılsa da tanının tek temeli olmamalıdır.

Allerji ve Klinik İmmunoloji Dergisi (Journal of Allergy and Clinical Immunology) dergisinin Aralık sayısında yayınlanan yeni kılavuz gıda allerjilerinin tanı ve yönetimini standardize etmeyi amaçlamaktadır. ABD Ulusal Allerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (The National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)) kılavuzu oluşturmak üzere projeyi finanse ve organize etmiştir.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Engelleme Merkezi (The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) 18 yaşından küçük gençlerin %4’ünde ve erişkinlerin %2’sinde gıda allerjisi olduğunu tahmin etmektedir. Bu tip allerjiler bazen hayatı tehdit edici olup tedavi edilemezken reaksiyonları başlatan gıdalardan kaçınarak ve belirtileri tedavi ederek idare edilebilmektedir. Birçok gıda allerjik reaksiyonlara neden olarak kurdeşen, ağızda karıncalanma veya şişlik, kızarıklık, solunumda zorluk karında kramplar, kusma ve ishal gibi belirtilere neden olmaktadır.

Kılavuzu oluşturmak üzere NIAID 34 uzmanlık derneği, savunma grubu ve federal devlet kurumları ile çalışarak 25 uzmandan oluşan bir panel toplamıştır. Uzman paneli 43 tavsiye içeren kılavuzu oluşturmadan önce sistematik olarak 400 çalışmayı gözden geçirmiştir. Birçok tavsiye tanıyı irdelemektedir çünkü gıda intoleransı sıklıkla gıda allerjileri ile karıştırılmaktadır. Gerçek allerji bir bağışıklık sistemi yanıtı oluştururken gıda intoleransı benzer belirtiler oluşturmakla birlikte bağışıklık sistemini içermez. Gıda intoleransı olan kişiler herhangi bir reaksiyon oluşmadan az miktarda gıdayı genellikle yiyebilirler. Buna karşın allerjik reaksiyonlar sorunlu gıdadan azıcık bir miktar yenildiğinde ortaya çıkabilir.

Doktorlar bazen gıda allerjilerinin tanısı için kan testleri isteyebilirler ve pozitif çıkan sonuçlara göre hastalarına o gıdalardan kaçınmalarını önerebilirler. Ancak, kılavuza göre iyi bir tıbbi tetkik, ayrıntılı tıbbi özgeçmişi, iyi bir fiziksel muayeneyi, bazı laboratuvar testlerini ve oral gıda yüklemeleri ile konfirmasyonu içerir. Bu basamakların hepsi gereklidir çünkü birçok çalışmanın gösterdiğine göre gıda allerjisi olduğunu düşünen kişilerin %50 ila 90’ının aslında bir allerjisi yoktur

Kılavuz gıda allerji değerlendirmesi için deri ve kan testlerini önermektedir. Bunlar deri prik testi ve allerjen spesifik immunoglobulin E (IgE) testlerini içermektedir. Kılavuz ayrıca standardize edilmemiş ve kanıtlanmamış analizlerin, örneğin şimdilerde kullanılan allerjen-spesifik IgG4 testinin, kullanılmamasını önermektedir. Doktorlar oral gıda yüklemesi vererek gıda allerjilerinin tanısını koymalıdırlar. Eğer yükleme hiçbir belirti ortaya çıkarmazsa gıda allerjisi ekarte edilebilir. Kılavuza göre eğer tıbbi özgeçmiş ve laboratuvar testleri allerjiyi belirtiyorsa ve gıda yüklemesi belirtileri ortaya çıkarıyorsa, gıda allerji tanısı desteklenmektedir.

Makalenin kaynakları

Boyce et al. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Summary of the NIAID-Sponsored Expert Panel Report. Journal of Allergy and Clinical Immunology. İnternette: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(10)01569-1/fulltext. (http://www.jacionline.org.) Yayın tarihi: Aralık 2010. Erişim tarihi:15 Şubat 2011.

Todd Neal. Comprehensive Food Allergy Guidelines Released. MedPage Today. İnternette: http://www.medpagetoday.com/AllergyImmunology/Allergy/23742 . (http://www.medpagetoday.com.) Yayın tarihi: 6 Aralık 2010.Erişim tarihi: 15 Şubat 2011.

James T. Li, MD. Food Allergy vs. Food Intolerance: What's the Difference? Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/food-allergy/AN01109   http://www.mayoclinic.com. Yayını tarihi: 5 Haziran 2009. Erişim tarihi: 15 Şubat 2010.

(3 Ekim 2008) Centers for Disease Control and Prevention. Food Allergies. Available at http://www.cdc.gov/healthyyouth/foodallergies/ through http://www.cdc.gov. Erişim tarihi: Şubat 2011.