Uygun olmayan kan pıhtısı oluşumunun araştırılmasına; yinelenen düşüklerin nedenini belirlemeye yardımcı olmak veya antifosfolipit sendromun değerlendirmesinin bir bölümü olarak bu test yapılır.
Antikardiyolipin Antikorları
Özellikle gebeliğin 2. ve 3. üç aylarında yinelenen düşükleriniz olduysa; nedeni açıklanamayan bir veya birden fazla sayıda venöz veya arteriyel trombotik atak geçirdiğinizde bu test istenir.
Kolunuzdaki bir damardan (venden) alınan kan numunesinde çalışılır.
Test için hazırlık yapılması gerekmemektedir.
-
Nasıl kullanılır?
IgG ve IgM kardiyolipin antikor testleri, sıklıkla açıklanamayan trombotik atağın, yinelenen düşüklerin veya trombositopeninin nedenini belirlemeye yardımcı olur. Özellikle klinik bulgular hastanın SLE veya başka bir otoimmün bozukluğa sahip olduğunu düşündürdüğünde uzamış PTT (etkinleştirilmiş kısmi tromboplastin zamanı) nedenini araştırmaya yardımcı olmak için lupus antikoagülan testiyle birlikte istenebilir. Birinci test sonuçları kayda değer olmamasına rağmen yine de klinik kuşku varsa IgA kardiyolipin testi istenebilir. Kardiyolipin antikorlarının bir veya birden fazla sınıfı saptandığında, varlıklarının kalıcı veya geçici olup olmadığını belirlemek için en azından 6 hafta arayla aynı test(ler) tekrarlanmalıdır. Bilinen otoimmün bozukluğu olan hastada, testleri kardiyolipin antikorların varlığını göstermiyorsa bu antikorlar gelecekte herhangi bir zamanda da gelişebildiğinden testler tekrarlanabilir .
-
Ne zaman istenir?
Hastada trombotik atağı düşündüren kol ve/veya bacaklarda ağrı ve şişlik, nefes darlığı veya baş ağrıları gibi belirtiler olduğundan kardiyolipin antikor testi istenebilir. Bir kadında yinelenen düşükler olduğunda da istenebilir Uzamış PTT testini takip için lupus antikoagülan testiyle birlikte veya yalnız başına istenebilir.
Bir IgG, IgM ve /veya IgA kardiyolipin antikoru saptandığında antikorun geçici veya kalıcı olup olmadığını belirlemek için bu test daha sonra tekrarlanabilir.
SLE gibi bir otoimmün bozukluğu olan hastada kardiyolipin antikorlar saptanmadığında, bu antikorların gelişmelerini takip için ilerde testler yeniden istenebilir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Negatif test sonucu test edilen kardiyolipin antikorlarının (IgG, IgM ve /veya IgA) o anda mevcut olmadığını gösterir. Kardiyolipin antikorlar en sık görülen antifosfolipit antikorları olduğundan bir enfeksiyon veya ilaca bağlı olarak geçici yükselmeleri veya kişi yaşlandıkça belirti vermeksizin (asemptomatik)ortaya çıktıklarını saptamak olağandışı bir durum değildir. Bu koşullarda görülen düşük veya orta derecede yüksek antikor düzeyleri sıklıkla anlamlı olmamalarına karşın hastanın belirtileri ve diğer klinik bilgilerle birlikte incelenmeleri gerekir.
Altı hafta sonra test edildiklerinde bir veya birden fazla kardiyolipin antikor sınıfının orta-yüksek düzeylerde sebat etmiş olması bu spesifik antikorun kalıcı olabildiğini gösterir.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Ara sıra sifilis için pozitif VDRL/RPR testinin nedenini belirlemeye yardımcı olmak için kardiyolipin testi istenebilir. Sifilisizi test etmek için kullanılan reaktifler fosfolipit içermekte olup kardiyolipin antikorlarına sahip hastalarda yalancı pozitif bir sonuca neden olabilirler.
-
Antikardiyolipin antikorlara sahipsem kesinlikle kan pıhtıları mı oluşacak ?
-
Yeni doktoruma antikardiyolipin antikorlarına sahip olduğumu söylemeli miyim?
Evet. Bu antikorların varlığı tıbbi özgeçmişnizin önemli bir bölümünü oluştururlar. Asemptomatik olsanız bile bu antikorlar bu risk faktörünü ilgilendiren herhangi bir bir prosedür veya tıbbi tedaviyi değiştirebildiklerinden doktorunuzun bu bilgilere ihtiyacı vardır.