Vücudunuzun total demir depolama kapasitesinin belirlenmesi için bu test yapılır
Ferritin
Doktorunuz sisteminizde çok az veya çok fazla demir olabileceğinden kuşkulandığında bu test yapılır.
Bir kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.
Bu testten önce 12 saat aç kalmanız önerilebilir. Bu takdirde yalnızca su içilmesine izin verilir.
-
Nasıl kullanılır?
Kişinin vücudundaki demir depolarını değerlendirmek için ferritin testi istenir. Demir eksikliği veya aşırılığının varlığı ve şiddet derecesini belirlemek ve değerlendirmek için bazen bir demir testi ve TDBK ile birlikte bu test istenir.
-
Ne zaman istenir?
Rutin tam kan sayımı kişinin demir eksikliği anemisi olduğunu düşündürür tarzda hemoglobin ve hematokrit düzeylerinin düşük, kırmızı kan hücrelerinin(RBC) normalden daha küçük (mikrositik) ve daha soluk (hipokromik) olduğunu gösterdiğinde diğer klinik bulgular henüz ortaya çıkmamış olsa bile diğer demir testleriile birlikte ferritin testi istenebilir.
Erken evre demir eksikliği genellikle hiçbir fiziksel etkiye neden olmamaktadır. Kişi diğer bakımlardan sağlıklı ise kanda hemoglobin belli bir düzeyin (10 g/dL) altına düşmeden önce nadiren belirti ortaya çıkmaktadır. Ancak, demir eksikliği ilerledikçe hastalık belirtileri gelişmeye başlayabilir ve doktor diğer demir testleriyle birlikte ferritin testini de isteyebilir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen hastalık belirtileri:
- Kronik yorgunluk bitkinlik
- Güçsüzlük
- Baş dönmesi
- Baş ağrıları
Demir depoları tükendikçe , nefes darlığı, kulaklarda çınlama (tinnitus), uyuşukluk ve huzursuzluk oluşabilir. Anemi giderek ağırlaşırsa, göğüs ağrısı, baş ağrıları, bacak ağrıları, şok, hatta kalp yetmezliği oluşabilir. Çocukların öğrenme (bilişsel) yetileri azalabilir. Ayrıca, aneminin genel hastalık belirtilerine ilaveten demir eksikliğine özgü bulgular da mevcuttur. Bu belirtiler pika (meyankökü, tebeşir, pislik veya kil gibi spesifik maddelere açlık), dilde yanma hissi veya pürüzsüz dil, ağız köşelerinde yaralar, kaşık şeklinde çukurlaşmış el ve ayak tırnaklarını içermektedir.
Aşırı demir yüklemesinden kuşkulanıldığında ferritin düzeyi de istenebilir. Aşırı demir yüklemesinin belirtileri kişiden kişiye değişecek ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterecekttir. Bu hastalık belirtileri kan ve dokularda demir birikimine bağlıdır:
- Yorgunluk, güçsüzlük
- Enerji kaybı
- Karın ağrısı
- Cinsel dürtü kaybı
- Kalp sorunları
- Eklem ağrısı
Aşırı demir yüklenmesinin varlığını doğrulamak için başka demir testleri (demir, TDBK) ve kalıtsal hemokromatoz için bir genetik test istenebilir
-
Test sonucu ne anlama gelir?