Formül Lökosit
Çeşitli nedenlerle istenebilen tam kan sayımının bir bileşeni olarak bu test yapılır.
Kolunuzun bir damarından, parmaktan (çocuklar ve erişkinler) veya topuktan (bebekler) delinerek alınan kan numunesi kullanılır.
Test için hazırlık yapılması gerekmemektedir.
-
Nasıl kullanılır?
Formül lökosit vücudun enfeksiyona yanıt verme ve ortadan kaldırma yetisini değerlendirmektedir. Alerjik ve ilaç reaksiyonlarıyla birlikte parazitik ve diğer enfeksiyon tiplerine karşı oluşan alerjik ve ilaç reaksiyonlarınhı da saptamaktadır. Viral enfeksiyonlara karşı oluşan reaksiyon ve kemoterapiye yanıtı değerlendirmede esastır. Ayrıca değişik evrelerdeki lösemiyi de tanımlayabilir.
-
Ne zaman istenir?
Tam kan sayımının (TKS) bir bileşen olarak normalde formül lökosit de istenir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Sonuçlar her bir lökosit tipinin yüzdesini gösterir.
Bakteri enfeksiyonu veya iltihaplanmalara yanıt olarak nötrofillerin sayısı artabilir. Kronik miyeloit lösemi gibi çeşitli kemik iliği hastalıkları nötrofil sayılarında ciddi artışlara neden olabilmektedir. Ağır enfeksiyon veya çeşitli ilaçlara özellikle kemoterapi gibi başka durumlar sonucunda nötrofil düzeyleri düşebilir.
Eozinofiller : Alerjik hastalıklar, deri iltihabı ve parazitik enfeksiyonlara yanıt olarak eozinofil sayısı artabilir. Bazı enfeksiyonlar veya çeşitli kemik iliği bozukluklarına cevaben de sayıları artabilmektedir. Enfeksiyon sonucu eozinofillerin sayısı azalabilir.
Bazofiller: Lösemi, kronik iltihaplanma, yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu veya radyoterapi varlığında sayıları artabilir.
Lenfositler: Viral enfeksiyon, lösemi, kemik iliği kanseri veya radyoterapi olgularında sayıları artabilir. Azalan lenfosit düzeyleri lupus ve ileri evre HIV enfeksiyonu gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalıklara işaret edebilir.
Monositler: Her tip enfeksiyon ve iltihaplanmaya cevaben düzeyleri yükselebilir. Lösemi gibi belli bazı malign (kötü huylu) hastalıklarda da monosit sayıları artabilir. Kemik iliği hasarı veya yetmezliği ve bazı lösemi türlerinde monosit düzeylerinde azalma görülebilir.
Bazı hastalarda yüzdeler yanıltıcı olabildiğinden değişik lökosit tiplerinin mutlak değerleri de (örn: mutlak granülosit sayısı veya AGC olarak bilinen mutlak nötrofil sayısı) bildirilebilir. Lökosit sayısını her bir lökosit tipinin yüzdesiyle çarparak mutlak değerler hesaplanır.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
-
Her bir beyaz kan hücresi tipinin bireysel fonksiyonları nelerdir?
- En sık görülen beyaz kan hücreleri olan nötrofiller, bakteri veya mantar enfeksiyonları sırasında artan enfeksiyon savaşçılarıdır.
- Lenfositler bağışıklık yanıtından ve antikor üretiminin düzenlenmesinden sorumludur. Bazı lösemi tiplerinde artmaktadır.
- Monositler yabancı hücreleri yutan başka bir tip hücre grubudur. Bazı lösemi tiplerinde (lenfositleri artıran lösemi tiplerinden farklı) artabilirler.
- Eozonofiller alerjik ataklar ve bazı parazit enfestasyonları sırasında artan fagositlerdir
- Bazofiller inflamasyonları ve vücuda oluşacak hasarlanmayı kontrol ederler. Bazı kan hastalıkları ve zehirlenmelerde düzeyleri yükselir.
-
Bir laboratuvar raporunda görünen nötrofillerin diğer adları nelerdir?