Kan şekerinizin sağlıklı değer aralığı içinde olup olmadığını belirlemek, hiperglisemi , hipoglisemi, diyabet ve prediyabet araştırması yapmak, tanılarını koymak ve takipleri için bu test istenir.
Glukoz
Düzenli fizik muayenenin bir bölümü olarak, kan şekerinizin yüksek veya düşük olduğunu düşündüren belirtileriniz varsa, gebelik sırasında, diyabetikseniz hastalığınız sırasında günde birkaç kez kan şekeri düzeylerini izlemek için bu test yapılır.
İdrar glukozu: Genellikle idrar tahlilinin bir bölümü olarak bu test istenir.
Bir kol damarınızdan alınan kan numunesi; hastanın kendi kendini kontrolü için deri delinerek alınan bir damla kan, bazen rastgele zamanda alınan idrar numunesi kullanılır. Bazı diyabet hastalarında, 5 dakikada bir kan şekerinizi ölçen ve karın derisi altına yerleştirilen küçük bir tel sensörden ibaret sürekli glukoz ölçen bir cihaz kullanılabilir.
Genellikle kan şekeri testi yaptırmadan 8 saat öncesine kadar aç kalmanız, hiçbir şey yememeniz, sudan başka bir şey içmemeniz önerilmektedir. Ancak diyabetlilerde, diyabeti en iyi kontrol altına almak için kan şekeri düzeyleri sıklıkla hem açken hem de öğünlerden sonra kontrol edilmektedir
-
Nasıl kullanılır?
Numunenin toplanması sırasında kandaki şeker miktarını ölçmek için kan şekeri testi istenir. Hem hiperglisemi hem de hipoglisemiyi saptamak , diyabet tanısı koymaya yardımcı olmak ve diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini takip için bu testten yararlanılır. Kan şekeri açken ( 8-10 saatlik açlıktan sonra), herhangi bir zamanda , bir öğünden sonra (postprandiyal) ve/veya bir oral glukoz tolerans testinin (OGTT / GTT) bir bileşeni olarak ölçülebilir. OGTT, bir dizi kan şekeri testinden ibarettir. Açlık kan şekeri için numune alındıktan sonra hasta sistemlerini "zorlamak için" standart bir glukoz çözeltisi içer. Ardından kan şekeri düzeylerini takip için ilaveten belli aralıklarla bir veya birden fazla sayıda kan şekeri testleri uygulanır. Diyabet tanısı koymaya yardımcı olmak ve yüksek kan şekeri düzeylerini takip testi olarak OGTT istenebilir.
Bir çok diyabet kuruluşu, diyabet tanısı koymak için açlık kan şekeri veya OGTT 'yi önermekle birlikte diyabet tanısını doğrulama amacıyla testin farklı zamanlarda günde iki kez yapılması gerektiğini belirtmektedir.
Gebe kadınların çoğu OGTT'nin bir versiyonu olan 1 saatlik glukoz yükleme testini kullanarak gebeliğin 24.-28. haftaları arasında geçici bir hiperglisemi formu olan gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) açısından taranır. Açlık kan şekeri veya rastgele zamanda yapılan glukoz testi sonuçları gebe olmayan kadınlarda diyabet tanısı koymak için kullanılan değerlerin üstündeyse kadında gebelik diyabeti olduğu düşünüldüğünden ne tarama testleri ne de glukoz tolerans testine gerek kalır. Bir saatlik düzey tanımlanmış değerden daha yüksekse hastanın durumunu açıklığa kavuşturmak için daha uzun süre OGTT testleri uygulanır.
Kan şekerlerinin normale göre ne kadar yüksek veya azalmış olduğunu, hangi oral ilaçlar veya insülinin (insülinlerin) gerekli olabildiğini belirlemek için diyabetliler, sıklıkla günde birkaç kez kan şekeri düzeylerini kontrol etmelidir. Bu kontrol için genellikle deri delinip bir glukoz şerit üstüne bir damla kan damlatılır ve bu şerit, kan şekeri değerini dijital ekran üzerinde gösteren bir glukoz ölçüm cihazı içine sokulur.
Hipoglisemi olabildiğinden kuşkulanılanlarda tanıyı doğrulamak için "Whipple üçlemesinin" bir bölümü olarak kan şekeri düzeyleri ölçülür ("Bilmem gereken başka bir şey var mı ?" bölümüne bkz).
Nadiren idrar glukoz testi de istenmektedir. Bir zamanlar diyabetlileri izlemek için kullanılmasına rağmen halen yerine büyük ölçüde daha duyarlı ve "gerçek zamanlı" kan şekeri testi geçmiştir. İdrar tahlili yapıldığı sırada diğer bileşenlerle birlikte idrarda şekere de bakılabilir. Doktor hastada idrar yolu enfeksiyonundan kuşkulandığında veya başka çeşitli nedenlerden dolayı bir fizik muayene ve doğum öncesi kontrolün bir bölümü olarak idrar tahlili isteyebilir. Doktor yüksek idrar glukoz düzeylerini kan şekeri testleriyle takip edebilir.
-
Ne zaman istenir?
Sağlıklı, diyabet ve prediyabeti belirtileri olmayan kişileri tarama testi olarak kan şekeri testi yapılabilir. Kamu sağlığı fuarlarında veya işyeri sağlık programlarının bir bölümü olarak glukoz taraması yapılabilir. Hastada rutin fizik muayene sırasında da bu test istenebilir. Ailesinde diyabet geçmişi olanlar, aşırı kilolular, 40-45 yaşından yaşlılar gibi diyabet geliştirme riski yüksek olanlar için tarama testleri özellikle önemlidir.
Kişide aşağıdakiler gibi hiperglisemi
- Artmış susuzluk hissi
- Sık işeme
- Bitkinlik
- Bulanık görme
- Yavaş iyileşen enfeksiyonlar
veya hipoglisemi bulguları varlığında kan şekeri testi istenebilir:
- Terleme
- Açlık hissi
- Titreme
- Kaygılanmalar
- Zihin bulanıklığı
- Bulanık görme
Bayılma ve bilinç kaybı gibi hastalık belirtilerine düşük veya yüksek glukoz düzeylerinin katkıda bulunup bulunmadığını belirleme amacıyla acil durumlarda kan şekeri testi de yapılmaktadır. Hastada prediyabet varsa ( açlık kan şekeri veya OGTT düzeyleri normalden daha yüksek, ancak diyabetik olarak tanımlananlara göre daha düşük) doktor hastanın durumunu takip için düzenli aralıklarla kan şekeri testi isteyecektir. Diyabeti olduğu bilinenler için doktorlar belli bir süre glukoz kontrolünü takip için hemoglobin A1c gibi diğer testlerle birlikte kan şekeri düzeylerini ölçmek isteyecektir. Ara sıra insülin üretimini izlemek için insulin ve C-peptit ile birlikte kan şekeri düzeyinin tayini istenebilir.
Diyabetlilerden günde bir veya birkaç kez kan şekeri düzeylerini takip etmeleri ve doktorları tarafından önerilen tedavi seçeneklerini belirlemesi istenebilir.
Gebe kadınlar erken bulgular ortaya çıkmadığı veya hastalar daha önce gebelik diyabeti geçirmedikleri takdirde, genellikle gebeliklerinin geç dönemlerinde gestasyonel diyabet açısından taranır. Gebelik diyabeti olan kadından doktor durumunu takip için gebeliğinin geri kalan bölümünde ve doğumdan sonra kan şekeri testleri yaptırmasını isteyecektir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Yüksek kan şekeri düzeyleri en büyük sıklıkla diyabete işaret etmekle birlikte birçok başka hastalık ve rahatsızlık da kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olabilmektedir. Aşağıdaki bilgiler test sonuçlarının anlamını özetlemektedir.
Açlık Kan Şekeri
KAN ŞEKERİ DÜZEYİ ANLAMI 70 - 99 mg/dL (3,9 – 5,5 mmol/L) Normal açlık kan şekeri 100 - 125 mg/dL (5,6- 6,9 mmol/L) Anormal açlık kan şekeri (pre-diyabet) Birden fazla ölçümde ≥ 126 mg/dL (≥ 7,0 mmol/L) Diyabet Oral glukoz Tolerans Testi (OGTT)
Düzeyler yalnızca gebe olmayanlar için geçerlidir. Yetmiş beş gram glukoz içtikten 2 saat sonra numune alınır. KAN ŞEKERİ DÜZEYİ ANLAMI < 140 mg/dL (7,8 mmol/L) Normal glukoz toleransı 140- 200 mg/dL (7,8 - 11,1 mmol/L) Bozulmuş glukoz toleransı (pre-diyabet)) Birden fazla ölçümde > 200 mg/dL (11,1 mmol/L) Diyabet Gebelik Diyabeti Taraması : glukoz Yükleme Testi
Elli gram glukoz içildikten 1 saat sonra numune alınır. KAN ŞEKERİ DÜZEYİ ANLAMI < 140* mg/dL (7,8 mmol/L) Tarama testi normal ≥ 140* mg/dL (7.8 mmol/L) Anormal, (aşağıya bkz) OGTT’ye gerek vardır. * Bazı otoriteler gebelik diyabeti olan kadınların % 80’ini saptayan 140 mg/dL’lik (7,8 mmol/L) eşik değer yerine bu kadınların % 90’ına tanı koyduran 130 mg/dL’lik sınır değeri kullanmaktadır. Gebelik Diyabeti Tanısal Test: OGTT
Yüz gram glukoz içtikten sonra numune alınır (glukoz yüklemesi). NUMUNE TOPLAMA ZAMANI HEDEF DÜZEY Açlık kan şekeri * (glukoz yüklemesinden önce) 95 mg/dL (5,3 mmol/L) glukoz yüklemesinden 1 saat sonra 180 mg/dL (10,0 mmol/L) glukoz yüklemesinden 2 saat sonra 155 mg/dL (8.6 mmol/L) glukoz yüklemesinden 3 saat sonra* 140 mg/dL (7.8 mmol/L) ENDİKASYON : İki ve/veya daha fazla sayıda ölçüm hedef düzeyi karşılıyor veya onu aşıyorsa gebelik diyabeti tanısı konur. * Yetmiş beş gram glukozla yükleme yapılabilmesine rağmen bu yöntemin geçerliliği 100 gram glukoz yüklemesiyle yapılan OGTT testi gibi iyice onaylanmamıştır. Eğer 75 gr glukoz kullanılırsa 3 saat sonra numune alınır. Kan şekeri düzeylerinde yükselmeye yol açabilen diğer bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar:
- Akromegali
- Akut stres (örneğin travma, kalp krizi ve inmeye yanıt olarak )
- Kronik böbrek yetmezliği
- Cushing sendromu
- İlaçlar: kortikosteroitler, trisiklik antidepresanlar, idrar söktürücüler, epinefrin, östrojenler (doğum kontrol hapları ve hormon yedekleme tedavisi), lityum, fenitoin (Dilantin), salisilatlar
- Aşırı miktarda besin alımı
- Hipertiroidizm
- Pankreas kanseri
- Pankreatit
Düşük -saptanamayan idrar glukoz sonuçlarının normal olduğu düşünülür. Kan şekerini yükselten her neden idrar glukoz düzeylerini de yükseltme potansiyeli taşımaktadır. Östrojenler ve kloralhidrat gibi ilaçlar ve bazı böbrek hastalığı formlarında idrar glukoz düzeylerinin yükseldiği görülebilir.
Prediyabette orta derecede yüksek kan düzeyler, görülebilir. Bu anormal durum ele alınmazsa sıklıkla tip 2 diyabete yol açmaktadır.
Aşağıdaki durumlarda düşük kan şekeri düzeyleri (hipoglisemi) de görülmektedir:
- Böbrek üstü bezi yetersizliği
- Alkol kullanımı
- Asetaminofen ve anabolik steroitler gibi ilaçlar
- Yaygın karaciğer hastalığı
- Hipopitüitarizm
- Hipotiroidizm
- Aşırı dozda insülin
- Insülinomalar
- Açlık
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Hipoglisemi kan şekerinde bir düşüşle karakterizedir. Hipoglisemi ilkin sinir sistemi bulgularına (terleme, çarpıntılar, açlı hissi, titreme ve kaygılanmalar) neden olur ve daha sonra beyin (zihin bulanıklığı, sanrılar, bulanık görme, hatta bazen koma ve ölüme neden olur) etkilenmeye başlar. Gerçek bir hipoglisemi tanısı için "Whipple üçlemesinin" karşılanmasını gerektirir. Bu üç kriter:
- Sıklıkla insülin düzeyleri ve ara sıra C-Peptit düzeyleriyle birlikte test edilmiş ve doğrulanmış düşük kan şekeri düzeyleri (40 mg/dL [2,2 mmol/L]'den düşük)
- Hipoglisemi bulguları
- Kan şekeri düzeyleri normale döndüğünde hastalık belirtilerinin geçmesi.
Birincil hipoglisemi seyrek görülmekte ve sıklıkla süt çocukluğu döneminde tanı konmaktadır. İnsanların kan şekerleri gerçekten düşmeden hipoglisemi bulgularına sahip olabilirler. Bu olgularda hastalık belirtilerini geçirmek için basit şekerler yerine kompleks karbonhidratların seçilmesi, günde sık sık küçük öğünler ve birkaç atıştırma gibi diyette değişiklikler yeterli olabilir. Açlık hipoglisemisi olanlar diyetsel önlemler yetersiz kalırsa IV glukoza gerek duyabilirler
-
Evde kan şekeri düzeylerimi test edebilir miyim ?
Diyabetik veya prediyabetik değilseniz genellikle evde kan şekeri düzeylerini test etmenin herhangi bir nedeni yoktur. Düzenli fizik muayenenizin bir bölümü olarak tarama testlerinin yapılması yeterli olur.
Diyabet tanısı konmuşsa doktorunuz veya diyabet eğitmeniniz evde bir glukoz kayıt cihazı (glukometre veya çok küçük miktarlarda kan numunelerini kullanan veya interstisyel (hücreler arası) sıvıyı glukoz için test eden daha yeni yöntemlerden biri) kullanmanızı önerecektir. Size günün farklı zamanlarında kan şekerinizin ne kadar yüksek veya düşük olması gerektiğini belirten kılavuzlar verilecektir. Düzenli aralıklarla kan şekerinizi kontrol ederek izlediğiniz diyet ve ilaç çizelgesinin sizin açınızdan uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. -
Kan şekeri testi yerine idrarda şeker kontrolü yapabilir miyim?
Olguların çoğunda yapamazsınız. Kanda yeterince yüksek düzeylerde glukoz olduğu takdirde idrara glukoz çıkacak, vücut fazlasını idrara "boşaltacaktır." Bir derece böbrek hasarı mevcutsa idrara glukoz kaçağı olur. Ancak bazen idrar glukozu yüksek glukoz düzeylerinin bir göstergesi olup idrarda protein ve ketonların izleminde idrarda glukozu ölçen endikatör şeritler ara sıra kullanışlı olmaktadır.
-
Diyabetin olağan tedavileri nelerdir?
En sık görülen diyabet tipi olan tip 2 diyabet için kan şekeri düzeylerinizi düşürme açısından, aşırı kilolardan kurtulmak, liften zengin, karbonhidratlardan kısıtlı beslenme ve düzenli egzersizler yeterli olabilir. Ancak birçok olguda arzulanan glukoz düzeyini sağlamak için vücudun insülin salgısı ve insüline duyarlılığını artıran oral ilaçlar gereklidir. Tip 1 diyabette günde birkaç kez insülin enjeksiyonları gereklidir. (tip 2 diyabetli ağızdan alınan ilaçlara yeterince iyi yanıt vermemektedir).
-
Diyabet eğitmeni bana nasıl yardımcı olabilir ?
Şeker hastasıysanız bir diyabet eğitmeni (sıklıkla özel bir eğitim almış hemşire) aşağıdakileri uygulamayı bildiğiniz konusunda size güvence vereblir.
● Hem yüksek hem de düşük kan şekerini tanıyıp nasıl tedavi edildiğini bilme
- Kontrol ettiğiniz kan şekeri değerlerini test edin ve kaydetme.
- İlaçlarınızı düzenlemeyi
- İnsülin uygulamasını (gereksinmelerinizi hangi kombinasyonlarda ve hangi insülin tipleri karşılamaktadır)
- Rahatsız olduğunuzda ilaçları kullanmayı.
- Ayaklarınız,deriniz ve gözlerinize ilişkin sorunları erkenden tanımayı ve takip etmeyi
- Diyabetik malzemeler satın alma ve uygun biçimde saklamayı.
- Öğünleri planlayın:. Kan şekeri düzeylerindeki oynamaları en alt düzeye indirme amacıyla diyet son derecede önemlidir. Bir tescilli diyetisyen öğünlerinizi nasıl planlayacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir. Diyabet eğitmeni bu hususta yardım edebilir.
~
Şeker hastasıysanız bir diyabet eğitmeni (sıklıkla özel bir eğitim almış hemşire) aşağıdakileri uygulamayı bildiğiniz konusunda size güvence vereblir.
● Hem yüksek hem de düşük kan şekerini tanıyıp nasıl tedavi edildiğini bilme
- Kontrol ettiğiniz kan şekeri değerlerini test edin ve kaydetme ..
- İlaçlarınızı düzenlemeyi
- İnsülin uygulamasını (gereksinmelerinizi hangi kombinasyonlarda ve hangi insülin tipleri karşılamaktadır)
- Rahatsız olduğunuzda ilaçları kullanmayı.
- Ayaklarınız,deriniz ve gözlerinize ilişkin sorunları erkenden tanımayı ve takip etmeyi
- Diyabetik malzemeler satın alma ve uygun biçimde saklamayı.
- Öğünleri planlayın:. Kan şekeri düzeylerindeki oynamaları en alt düzeye indirme amacıyla diyet son derecede önemlidir. Bir tescilli diyetisyen öğünlerinizi nasıl planlayacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir. Diyabet eğitmeni bu hususta yardım edebilir.