Cinsel yolla bulaşan hastalık olan belsoğukluğuna (gonoreye) neden olan Neisseria gonorrhoeae,enfeksiyonu taraması yapmak veya tanısını koymak için bu test yapılır.
Gonore
Cinsel açıdan aktifseniz, gebeyseniz, belsoğukluğu geliştirme açısından bir veya birden fazla sayıda risk faktörüne sahipseniz, kadınlarda vajina akıntıda artış, vajinal temasla kanama, idrar yaparken ağrı veya yanma hissi veya erkeklerde penisten akıntı gelmesi veya idrarda yanma hissi varsa bu testlerden geçersiniz.
Enfeksiyon kapmış alandan gelen salgılar veya akıntıların sürüntüsü veya idrar numunesi kullanılır.
Test için hazırlık yapılması gerekmemektedir
-
Nasıl kullanılır?
Test iki şekilde kullanılır:
- hastalık belirtilerinin nedenlerine tanı koymak
- cinsel açıdan aktif kişileri taramak
Belsoğukluğu belirtileri klinik açıdan klamidya enfeksiyonunu andırabildiği ve iki hastalık farklı tedavileri gerektirdiği için kesin tanı önemlidir.
Birçok yöntem mevcut olmasına rağmen halen moleküler test tercih edilmektedir. Bu test Neisseria gonorrhoeae'da var olan DNA'nın amplifikasyonuna dayanmaktadır. Halen Neisseria gonorrhoeae 'nin moleküler testi standart ve geniş ölçüde kullanılan bir yöntemdir. Moleküler testlerin avantajı konvansiyonel kültüre göre genellikle daha duyarlı ve özgül olmaları nedeniyle daha çok sayıda pozitif numuneyi tanımlayabilmektedir.
Erkeklerde klinik veya doktor ofisinde kullanılabilen hızlı bir yöntem de doktorun dış idrar yolundan (üretradan) alınan numunenin bakterilerin varlığını tespit için mikroskop altında incelenmesini olanak tanıyan gram boyamasıdır. Kadınlardan alıonan numuneler için bu yöntem kullanılmamaktadır..
Neisseria gonorrhoeae ve Chlamydia trachomatis testi için benzer klinik belirtileri ve bulguları olan bu iki mikrobun eşzamanlı incelenmesine olanak tanır.
-
Ne zaman istenir?
Kadınlarda rahim ağzı akıntısında artış, vajinal temas sonucu veya idrar yaparken yanma /ağrı hissi , erkeklerde penisten akıntı gelmesi idrar yaparken yanma hissi, kanama veya proktit denilen rektal veya anal bölgenin iltihaplanması gibi hastalık belirtileri varsa doktorunuz bu testin yapılmasını isteyebilir. Ancak birçok enfekte kişi herhangi bir hastalık belirtisi göstermediğinden uzmanlar aşağıdaki önerilerde bulunmaktadır:
- 25 yaş ve altı cinsel açıdan aktif kadınların/kızların tümü her yıl gonore testinden geçmelidir.
- Hiçbir hastalık belirtisi olmayan tüm diğer cinsel açıdan aktif, enfeksiyon riski artmış kadınların rutin olarak taranması gerekir.
- Gebe kadınların tümü belsoğukluğu açısından test edilir.
Ayrıca uzmanlar, erkek eşcinsellerin yilda en azından bir kez belsoğukluğu ve klamidya enfeksiyonu, frengi ve HIV gibi başka cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından taranması gerektiğini ileri sürmektedir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Pozitif test, bir antibiyotik kürüyle tedaviyi gerektiren aktif bir enfeksiyonun varlığına işaret eder
Negatif test, yalnızca test sırasında hiçbir hastalık kanıtı olmadığı anlamı taşır. Enfeksiyon riski altında olanların olası maruziyeti kontrol için düzenli aralıklarla tarama testlerinden geçmesi önemlidir.
Enfeksiyon kapmışsanız cinsel partneriniz (partnerleriniz) de test ve tedavi edilmelidir.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Enfeksiyon kapmışsanız HIV dahil olmak üzere diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiniz artar.
-
Sonuçları almak ne kadar sürer?
-
Ne zaman moleküler testler yerine kültürler tercih edilecektir?