Herpes simpleks virüsü ile gelişebilecek bir enfeksiyonu taramak veya tanı koymak amacıyla yapılır.
Herpes
Herpes simpleks virüsü enfeksiyonu ile ilgili semptomlarınız, genital bölgede büller, ağız boşluğunda yaralar, viral menenjit veya belirtileri var ise yapılır.
Enfekte bölgedeki bir bül veya yarayı kazıyarak alınan sürüntü veya kolunuzdaki bir damardan kan örneği; menenjit veya ensefalit için ise beyin omurilik sıvısı örneği .
-
Nasıl kullanılır?
HSV testi, genital yaraları olanlarda, ensefalit olan kişilerde ve yenidoğan herpes olduğu şüphe edilen yenidoğanlarda (doğum sırasında herpese yakalanıldığında nadir fakat ciddi bir durumdur) herpes simpleks virüsünün belirlenmesinde kullanılır. Herpes tanısı konulan gebe bir kadın, enfeksiyonun yeniden tetiklenmesini (bebeği infekte etmekten kaçınmak için sezeryan ile doğum yapması gerekliliğini işaret eder) tanımlamak amacıyla doğum yapmadan önce düzenli olarak izlenmelidir.
Virüs için esas test yöntemleri, herpes kültürü ve HSV DNA testidir. Hassas olmamakla birlikte, HSV antikor testi de, akut ve nekahat devresinde kan örnekleri alınarak, akut bir HSV infeksiyonu tanısı koymada yardımcı olabilir. Nekahat devresinde kan örneği akut örnekten birkaç hafta sonra toplanır ve HSV IgG antikor düzeylerinin önemli ölçüde yükselip yükselmediğini görmek (halen infeksiyon olduğunu gösteren) amacıyla karşılaştıma yapılır. Antikor testi, cinsel bakımdan aktif kişiler, potansiyel organ nakli alıcıları ve HIV / AIDS hastaları gibi belirli gruplarda önceden HSV infeksiyonu geçirilip geçirilmediğini taramak amacıyla da kullanılabilir.
-
Ne zaman istenir?
Bir herpes kültürü (veya HSV DNA testi), genital bölgede bir bül veya vezikül olduğu zaman istenebilir. HSV DNA testi, doktor virüsün neden olduğunu düşündüğü bir ensefalit durumunda istenebilir. HSV testi, gebe bir kadında herpes olduğu zaman düzenli olarak istenebilir. Bebekte HSV infeksiyonu (menenjit veya deri lezyonları gibi) işaretleri görüldüğü zaman anne ve yenidoğanda HSV testi istenebilir.
HSV antikor testi başlıca bir hastanın önceden HSV’ne maruz kalıp kalmadığının taranması amacıyla istenir. Halen bir infeksiyon şüphesi var ise akut ve nekahat devresinde HSV antikor testi istenebilir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Pozitif bir herpes simpleks kültürü veya bir vezikülden alınan örnekte HSV DNA testi, aktif bir HSV-1 veya HSV-2 infeksiyonunu işaret eder. Negatif bir test sonucu herpes simpleks virüsünün izole olmadığını göstermekle birlikte bu virüsün tam olarak olmadığı anlamana gelmez. Alınan örnek aktif olarak kopyalanan virüs içermiyor ise, veya örnek uygun koşullarda taşınmadı ise, canlı virüs saptanmayabilir, bu da yanlış negatif sonuç elde edilmesine yol açar.
HSV-1 veya HSV-2 IgM antikorlarının bulunması aktif veya yakın zamanda geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. HSV-1 veya HSV-2 IgG antikorları ise, daha önceden geçirilen bir infeksiyona işaret eder. HSV IgG antikorlarında akut veya nekahat devresinde döneminde elde edilen örneklerin karşılaştırılması ile elde edilecek sonuçlarda önemli düzeyde bir artışın görülmesi yeni veya yakın zamanda geçirilmiş bir enfeksiyonu belirtir. Negatif HSV antikor sonuçları, hastanın HSV’ne maruz kalmadığı veya vücudunda HSV antikor üretimini başlatmak üzere yeterli zaman olmadığı anlamına gelir.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
En ağır veya yaşamı tehdit eden HSV infeksiyonları yenidoğanlarda perinatal (gebeliğin yirminci haftasından doğuma kadar geçen süre) enfeksiyondan sonra ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde oluşabilir. Lezyonlar sağlıklı bağışıklık sistemleri olan kişilere göre daha yoğun bir şekilde yayılmaya eğilimli olup daha uzun süre kalıcıdırlar.
Herpes kişilerin HIV enfeksiyonuna duyarlılığını arttırabilir. Benzer şekilde, herpes, HIV- enfekte kişileri daha bulaşıcı hale getirebilir. HSV enfeksiyonu aynı zamanda HIV viral yükünü artırabilir. HSV-2 enfeksiyonu, HIV-enfekte kişilerde önemli bir fırsatçı enfeksiyondur; % 90 HIV-enfekte kişiler HSV-2 ile aynı zamanda enfekte olurlar.
İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu ile birlikte görülen HSV, serviks kanserinin gelişmesi bakımından daha yüksek bir risk oluşturur.
-
Herpes nasıl önlenebilir?
-
HSV-1 ve HSV-2'den başka herpes virüs tipleri var mıdır?
Evet. Yirmibeş herpes tipi vardır ve bunlardan en az sekizi insanlarda enfeksiyona neden olur. Bunlar bu makalede de anlatılan HSV Tip 1 ve Tip 2'nin yanı sıra; su çiçeği ve zona hastalığına neden olan Varicella Zoster virus (VZV, HHV-3); enfeksiyoz mononükleoza neden olan Epstein Barr virus (EBV, HHV4); Cytomegalovirus (CMV, HHV-5); genç çocuklarda roseala görülmesi ile ilişkili human herpes virus 6 (HHV-6) ve human herpes virus 7 (HHV-7); ve AIDS hastalarında görülen Kaposi Sarkom adlı tümör ile ilişkili human herpes virus 8 (HHV-8)'dir.