HIV hastalığının durumunu diğer laboratuvar testleri ve fiziksel hastalık gidişatı ile beraber izlemek ve tedaviye yön vermek için bu test yapılmalıdır.
HIV Viral Yük
HIV’in ilk tanısı konulduğu zaman, tedaviye başlandıktan sonra veya tedavi değişirse her 2-8 haftada bir, uzun dönemli tedavi esnasında ise her 3-4ayda bir veya doktorun önerdiği zamanlarda bu test yapılmalıdır.
Koldaki bir damardan (venden) alınan kan numunesi
Hayır
-
Nasıl kullanılır?
Viral yük testi HİV nükleik asit (RNA) miktarının nicel olarak ölçüldüğü bir testtir ve CD4 hücre sayısı ile birlikte kullanıldığında önemli bir bilgi sağlar.
- HIV hastalığının durumunu izlemek için,
- Tedavinin planlanmasında ve,
- HİV'in gelecekteki seyrini tahmin etmek için.
Kanıtlar, viral yük miktarının düşük tutulması ile hastalığının komplikasyonlarının azaldığını,HİV enfeksiyonunun AİDS'e gidişatını yavaşlattığını ve yaşam süresini uzattığını göstermiştir.
Viral yükü test etmek için kullanılan birçok metod vardır. Sonuçlar birbirlerine uymayabilir. Aynı metodun her zaman kullanılması önemlidir.
-
Ne zaman istenir?
Bir hastaya ilk kez HİV tanısı konulduğunda viral yük testine başvurulmalıdır. Genellikle CD4 sayısı ile birlikte istenir. Test sonucu ,virüsün aktif olup olmadığını gösterir. Virüsün çoğaldığını ve tedavinin hemen gerekili olup olmadığını gösterir.
Eğer tedaviye başlanırsa, doktorunuz, iki ila sekiz haftadan sonra tedavinin etkinliğini görmek için bir viral yük testi ve bir CD4 sayısı istemelidir. Uzun sürecek bir tedaviye başlanırsa, doktorunuz, üç ila altı ay arasında viral yük testleri ve CD4 testlerini istemelidir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
HİV Viral yük testleri kanın mL’sindeki HİV kopyalarının sayısı olarak raporlanır. Eğer viral yük ölçümü yüksekse, HIV'in çoğaldığını; viral yük ölçümü düşük ise hastalığın hızlı bir iyileşme gösterdiği anlamı çıkar. Yüksek bir viral yük herhangi bir yerde 5000-1000/mL kadar HIV kopyalarının bulunmasıdır. Bu viral yük sayısı bir milyon veya daha çok yüksek olabilir. Düşük viral yük ise genellikle 40-500/mL kopya arasındadır. Kullanılan testin tipine bağlı olarak değişebilir. Bu sonuçlar, HIV'in aktif olarak yeniden üremediğini ve hastalığın ilerleme sürecinin düşük olduğunu gösterir.
Viral yük sonucunda virüs saptanamazsa , bu iyileştiğiniz anlamına gelmez. Bu durum, kandaki HİV RNA seviyesinin testte belirlenen düzeyin altında olduğu anlamını taşır. Kanda HİV seviyeniz saptanamayacak düzeyde ise virüs hücrelerinizde ve dokularınızda "HİV provirüs" olarak bulunduğunu gösterir. HİV provirüs virüsün hücre çekirdeğine kadar ilerleyip hücrenin DNA'sı ile birleşmesidir.
Doktorunuz medikal tedavi almanızı önerdiği halde tedavi olmuyorsanız veya zamanında ilaçlarınızı almıyorsanız , viral yük miktarınız anlamlı oranda düşmeyecektir.
Viral yük düzeyindeki değişiklikleri ölçmek çok önemlidir. Yükselen sayı kötüye giden enfeksiyonu gösterirken, düşen sayı HiV enfeksiyonundaki azalmayı gösterir.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
-
Egzersiz , beslenme ve diğer hayat düzenimdeki değişiklikler viral yük miktarının düşmesine yardımcı olabilir mi?
Viral yük testleri ile yaşamsal faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Buna karşın, sağlıklı yiyecekler tüketilirse, güçlü ve enerjik kalacaksınız. Bu ve daha fazla bilgi için HİV ile yaşam broşürüne bakınız
-
HIV Viral yük testinin HIV RNA miktarını saptadığını biliyorum. HIV DNA testi nedir?
HIV DNA testi HIV ile enfekte annelerden doğan bebeklerdeki enfeksiyon durumunu izlemek için kullanılan nicel bir testtir, HİV Proviral DNA testi de denir. Doğumdan sonraki ilk 3 haftada (bazen 6 aya kadar) kullanılır.
Bu test anne kanından HİV antikorları bebeğe geçebileceği için bebeğe yapılır. Bebek enfekte olmasa bile antikor testleri bu yüzden pozitif çıkabilir.Enfeksiyondan sonra virüs hücre içine girip kendini kopyalmaya başlar. Viral parçacıklar hücre çekirdeğine girip hücre DNA'sı ile bütünleşebilir. Bu proviral DNA ana hücrenin bir parçası olarak kalabilir. Bu yüzden viral yük testi saptanamayacak düzeyde olsa bile hücre içinde hala virüsler vardır.
Bebeklerde immün sistem tam gelişmemiştir, bu yüzden doğumda enfekte olsalar bile kanda yeteri kadar virüs saptanamaz. Ancak proviral DNA miktarı saptanabilir. HİV DNA testi için pozitif olan bir bebek virüsle enfekte olmuş demektir; negatif olan bebek ise enfekte olmamış demektir (yada bebek doğduktan çok sonra test yapılmış demektir).
Bebek HİV DNA testinden sonra enfekte olmuş olabilir bu yüzden negatif çıkan test 1-2 aylık olduğunda tekrarlanmalıdır ve 3-6 aylık olduğunda yine tekrarlanmalıdır.Bu durum virüs seviyesi saptanacak seviyeye gelemediği için gerekli olabilir.
Eğer HİV DNA testi pozitif ise takipte CD4 hücre sayısı ve viral yük erken tedavinin takibinde faydalı olur.