İdrar yolu enfeksiyonu tanısı koyabilmek için.
İdrar Kültürü
Eğer yan ağrısı, ağrılı ve sık idrara çıkma gibi idrar yolu enfeksiyonu semptomlarına rastlanılırsa bu test yapılır.
Orta akım temiz idrar örneği.
Hayır.Gerekmez
-
Nasıl kullanılır?
İdrar yolu enfeksiyonu tanısını koymak için kullanılır.
-
Ne zaman istenir?
Bir idrar kültürü ağrılı , yanmalı ve sık idrar yapma gibi idrar yolu enfeksiyonunu düşündüren durumlar görüldüğünde istenebilir. Genç bayanlarda komplikasyonsuz alt üriner sistem enfeksiyonlarında, idrar kültürü istenmeden antibiyotik tedavisine başlanabilir. Eğer komplike bir idrar yolu enfeksiyonu düşünülüyorsa veya ilaç tedavisine yanıt yoksa idrar kültürü istenmelidir. Gebe kadınlarda fetus gelişimini ve sağlığını etkileyebileceği için herhangi bir semptom olmasa bile tarama amaçlı idrar kültürü istenebilir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Yüksek miktarda tek bir bakteri üremesi (10,000 den büyük koloni oluşturucu birim (KFU/mL) pozitif idrar kültürüdür. Eğer 24 veya 48 saatte 10,000 CFU/mL den az üreme rapor edilmişse bu genelde enfeksiyon olmadığını gösterir. Eğer semptomlar ilerliyorsa idrar kültürü tekrarlanabilir. Beyaz kan hücreleri (WBC-lökosit) ve az sayıda mikroorganizma üreyen semptomatik hastalardaki bu duruma akut üretral sendrom denir.
Eğer bir kültürde çeşitli farklı mikroorganizmalar üremişse muhtemelen kontaminasyona bağlıdır. Bu özellikle kadınlarda ki Lactobacillus gibi non-patojen bakteriler içerirse doğrudur. Eğer semptomlar ilerlerse doktor daha dikkatli toplanmış yeni bir idrar kültürü isteyebilir.
Anlamlı sayıda tek bir bakteri tipinin artışı genellikle bir enfeksiyona bağlıdır. Duyarlılık testleri antimikrobiyal tedavinin yapılması için uygulanır. Eğer tedavi edilmezse bakteriyel infeksiyonlar vücudun başka yerlerine doğru yayılır ve ciddi bir hal alır. Genellikle ilk semptom olan ağrı uygulanan tedavi ile ve genelde antibiyotiklerle geriler.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Kadınlar erkeklerden daha sık idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Özellikle okul çağında ki kız çocuklarında sık idrar yolu enfeksiyonu olur. Erkeklerde kültürle ispatlanan idrar yolu enfeksiyonlarında böbrek taşı veya yapısal anormallikler açısından ileri tetkik yapılmalıdır.
Eğer tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu varsa kültür ve duyarlılık testleri aynı anda yapılmalı. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde bakteriler antibiyotiklere direnç geliştirebileceklerinden antibiyotik seçimi dikkatli yapılmalıdır (ve diğer bütün tedavilerde). Böbrek hastalığı olanlar ve /veya böbreği etkilemiş hastalığı olanlar diyabet gibi ve immün sistemi baskılanmış olanlar tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonuna daha meyillidir.
-
Doktor yeni bir idrar kültürü istedi ve ilk kültürününün kontamine olduğunu söyledi. İdrar kültürü nasıl kontamine oldu?
Eğer genital organ ve derisi örnek toplanmadan önce iyi temizlenememişse idrar kültüründe üç veya daha çok tipte bakteri üremiş olabilir ve bu örnek kontamine olmuş sayılır. Bu test iptal edilir çünkü test idrar yolu kaynaklı ile dışardan gelen bakterileri ayıramaz. Kontamine idrar sorunu orta akım temiz idrar toplama ve temizlik direktiflerinin uygulanması ile önlenebilir.
-
Doktorum bana idrar yolu enfeksiyonu septomlarım olduğunu söyleyip benden idrar kültürü istemeden antibiyotik tedavisine başladı. Neden?
Sebeb idrar yolu enfeksiyonunun alt idrar yolu enfeksiyonlarına en sık sebeb olan bakteri olan Eschericia coli (E. coli) olmasıdır. Bu mikroorganizma genellikle trimetoprim-sülfometoksozol, siprofloksasin,ve nitrofrantoin gibi çeşitli antibiyotikleri duyarlıdır, idrar yolu enfeksiyonu bu ilaçlardan herhangibirinin kullanıldığı bir ampirik tedavi ile iyileşir
-
Eğer tedavi edilmezse enfeksiyonuma ne olur?
Eğer enfeksiyon tedavi edilmezse alt üriner sistemden üst üriner sisteme ilerleyip böbrekleri etkileyebilir ve kan dolaşımına karışıp septisemiye sebeb olur. Ateş, titreme, artmış beyaz küre sayısı (WBC-lökosit) ve halsizlik görülür. Doktorunuz sizde septisemi varsa tanımlamak için kan kültürü ister ve ona göre antibiyotik tedavisi reçete eder.
-
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları için risk faktörleri nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu için bir çok faktör neden olabilir. Yenidoğan döneminden sonra erkek ve dişi genitoüriner sistem anotomisi farklılığından dolayı kadınlarda daha yüksek insidansda İYE görülür. İnfantlarda ve küçük çocuklarda konjenital anormallikler idrar yolu enfeksiyonuna eşlik eder. Yetişkinlerde cinsel ilişki, diyabet, hamilelik, diafram kullanımı, reflü, nörolojik disfonksiyon, böbrek taşları ve tümörler hepsi idrar yolu enfeksiyonu için predispozedir. Yerleştirilen kataterler ve idrar yolu araçları idrar yolu enfeksiyonu oluşturan majör faktörlerdir.