Vücudunuzun, elektrolit veya asit-baz dengesinde bir sorun olup olmadığını belirlemek ve tedaviyi takip için test yapılır.
Klorür
Standart bir elektrolit paneli veya metabolik panelin bir bölümü olarak veya doktorunuz elektrolit dengesizliği olduğunu düşündüğünde bu test istenir.
Bir kol damarınızdan alınan kan numunesi, veya rastgele zamanda alınan idrar numunesi veya 24 saatlik idrar örneği kullanılır.
Hayır
-
Nasıl kullanılır?
Elektrolitlerle, birlikte sıklıkla kan klorür testi de istenmektedir. Uzun süreli kusma, ishal, halsizlik ve solunum sıkıntısı gibi bulgular ve belirtilerin nedenini bilebilmek için bu testler istenebilmektedir. Bir elektrolit dengesizliği saptandığında doktor dengesizliğe neden olan bir hastalık, rahatsızlık veya ilacı araştırıp ele alacak ve tedavinin etkinliğini takip için düzenli aralıklarla elektrolit testi isteyebilecektir. Bir asit-baz dengesizliğinden kuşkulanıldığında doktor dengesizliğin şiddet derecesi ve nedenini daha ayrıntılı değerlendirme amacıyla kan gazı testleri de isteyebilmektedir. Vücudunda aşırı miktarlarda baz fazlalığı olan kişilerde idrar klorür ölçümleri nedenin tuz kaybına mı ( idrar klor düzeylerinin çok düşeceği durumlar: vücut susuz kaldığında [dehidratasyon], kusma veya diüretiklerin kullanımı) yoksa kortizol veya aldosteron gibi aşırı miktarda hormon alımına mı (idrarda klor düzeyi yükselecektir) bağlı olduğunu söyleyebilir. Tuzdan fakir diyet alması istenen kişileri takip için idrar sodyumu testiyle birlikte idrar klorür testlerinden de yararlanılır. Sodyum ve klorür yüksek düzeylerdeyse doktor hastanın diyetine uymadığını anlar.
-
Ne zaman istenir?
Kanda klorür testi hemen hemen hiçbir zaman yalnız başına istenmemektedir. Genellikle olağan bir fizik muayenenin bir bölümü olarak sıklıkla istenen bir elektrolit paneli, temel metabolik panel veya kapsamlı metabolik panelle beraber istenmektedir. Asidoz veya alkaloz dan kuşkulanıldığında veya aşağıdakileri içeren belirtilerle karakterize akut bir rahatsızlığınız olduğunda klor testi istenebilir.
- Uzun süreli kusma ve/veya ishal
- Zafiyet, bitkinlik
- Solunum sıkıntısı
Kişi hastalandığı, rahatsızlandığı veya elektrolit dengesizliğine yol açabilen bir ilaç alırken düzenli aralıklarla bu testlerin bir bölümü istenebilir. Bazı sorunların (hipertansiyon kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek hastalığı) tedavisini izlemek için genellikle elektrolit veya temel metabolik paneller kullanılır.
Düşük veya yüksek kan klorür düzeylerinin nedenlerini değerlendirirken kan veya idrar sodyumu ile birlikte idrar klorür testi uygulanabilir Doktorunuz klorür ölçümlerindeki değişikliklerin sodyum değerlerini yansıtıp yansıtmadığını araştıracaktır. Böylece doktorun bir asit-baz dengesizliği olup olmadığı belirlemesine ve tedaviyi yönlendirmesine yardımcı olur
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Yüksek kan klorür düzeyleri (hiperkloremi) genellikle vücudun susuz kaldığını(dehidratasyon) göstermekle birlikte Cushing sendromu veya böbrek hastalığı gibi kan sodyumunun yükselmesine neden olan sorunlarla birlikte de oluşabilmektedir. Vücuttan çok fazla baz kaybolduğunda (metabolik asidoz nedeni) veya kişi aşırı sıklıkta soluduğunda da (solunumsal alkaloz nedeni) hiperkloremi oluşabilmektedir.
Kan sodyumunun düşmesine (hipokloremi) neden olan her rahatsızlık kandaki klorür düzeyini de düşürmektedir. Uzun süreli kusma veya mide içeriğinin dışarı alınması (aspirasyon), amfizem veya başka kronik akciğer hastalıkları (akciğerlerde solunumsal asidoz nedeni) ve vücuttan asit kaybı (metabolik asidoz) durumlarında da hipokloremi oluşmaktadır.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
-
Klorür için diyetle ilgili öneriler var mı?
Diyetle ilgili öneriler var. Uzmanlar, 14-50 yaş arası ergenler ve erişkinlerin günde 2,3 g klor tüketmesini önermektedir. Yaş, cinsiyet ve diğer faktörlere göre öneriler değişmektedir. Örneğin, gebe ve emziren kadınlar daha yüksek çocuklar ve yaşlı erişkinler ise daha düşük miktarlara gerek gösterirler. Besinlerden kolayca klorür temin edildiği gibi normalde bireyler, çoğu tuz tabletleri veya işlenmiş besinlerle gerekenden daha fazla klorür tüketmektedir. Ayrıca, birçok sebzede, deniz yosunu, çavdar, domates, lahana, kereviz ve zeytinde de klorür bulunmaktadır.