Doktorunuz, lökositlerin (WBC) üretimini etkileyen bir hastalık veya enfeksiyon olduğunu düşünürse ve tedaviyi izlemek isterse bu teste başvurabilir.
Lökosit Sayısı
Tam kan sayımının bir parçası olarak birçok farklı nedenle istenebilir.
Yetişkinler için koldaki bir toplardamardan, çocuklar için parmak ucundan, yenidoğanda topuklardan kan örneği alınmalıdır.
Hayır. Gerekmez
-
Nasıl kullanılır?
Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar veya ilaçlar, örneğin HIV, kemoterapi veya radyasyon terapisi lökositte (WBC) düşüşe neden olur. Lökosit sayısı bu hücrelerdeki tehlikeli düşüşü belirler. Lökosit sayısı bir enfeksiyonun veya löseminin varlığını belirlemede kullanılır. Çeşitli tedavilere vücudun yanıtını izlemeye de yardımcı olur ve kemik iliği fonksiyonunu gösterir.
-
Ne zaman istenir?
Lökosit (WBC) sayısı tam kan sayımının bir parçası olarak istenir. Bazı durumlarda hastalığın düzelmesini takip etmek için de istenir.
-
Test sonucu ne anlama gelir?
Lökosit (WBC) sayısının artması lökositoz olarak adlandırılır. Bu durum bakteriyel enfeksiyon, inflamasyon, lösemi, travma, yoğun egzersiz veya stresin sonucunda olabilir.
Lökosit sayısında azalma ise lökopeni olarak adlandırılır. Kemoterapi, radyasyon terapisi ya da bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok durumun sonucunda olabilir.
Sayılardaki azalmanın veya artışın anormal düzeylerde sürmesi, durumun kötüye gittiğini gösterir. Normale dönen sayılar iyileşmeye işaret eder.
-
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Hamileliğin son ayı ve doğum lökosit (WBC) sayısının artışı ile ilişkilendirilebilir.
Eğer dalağınızın alınmış ise, kalıcı, hafif- orta düzeyde artmış lökosit sayısınına sahip olabilirsiniz.
Lökosit sayısı sabah saatlerinde daha düşükken, öğleden sonra yükselir. Lökosit sayısı yaşa da bağımlıdır. Normalde yenidoğanlar ve bebeklerde lökosit sayısı yetişkinlere göre daha yüksektir. Yaşlılarda enfeksiyona cevap olarak lökositoz görülmemesi sık görülen bir durumdur . Alınan birçok ilaç lökosit sayısını azaltır veya arttırır.
Sigara içmekte lökosit sayında artışa neden olabilir.
-
Lökosit'in (WBC) farklı tipleri var mı?
Evet. Nötrofiller, lenfositler, monositler, eozinofiller,ve bazofiller olmak üzere beş tane tipi vardır.
-
Anormal lökosit (WBC) düzeyleri nasıl tedavi edilir?
Tedavi nedene bağlıdır. Artmış lökosit sayısına neden olan enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir. Bir kez enfeksiyon iyileşmişse, lökosit seviyeleri normale dönecektir. Lösemiler ise kemoterapi ve diğer tedavileri gerektirir.